Συνέντευξη Κελάνδρια Παναγιώτη & Ερασμίας Πεδιαδιτάκη

panagiotis 004«Αγγελοστάλσημο», τιτλοφορείται η καινούργια δισκογραφική δουλειά του Παναγιώτη Κελάνδρια και της Ερασμίας Πεδιαδιτάκη. Για την Ερασμία είναι η πρώτη απόπειρα που κάνει στην δισκογραφία, καταθέτοντας στίχους αέρινους και πολλές φορές νοσταλγικούς, σχεδόν παραδοσιακούς, που ντύθηκαν μαεστρικά από τις ταξιδιάρικες και εξίσου αέρινες μελωδίες του Παναγιώτη. Μπορείτε να μπείτε στην κουβέντα που έκανα μαζί τους για το Μουσικόραμα και να τα μάθετε όλα.

Συνέντευξη του Παναγιώτη Κελάνδρια & της Ερασμίας Πεδιαδιτάκη στη Μαρία Παπαδάκη για το "Μουσικόραμα"

panagiotis 005 Μαρία Παπαδάκη: Γεια σας Παναγιώτη και Ερασμία. Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ένας δίσκος σας που έχει τίτλο «Αγγελοστάλσημο» σε μουσική δική σου Παναγιώτη και στίχους της Ερασμίας. Για πέστε μου πως έγινε;
 Παναγιώτης Κελάνδριας: Ήταν κάτι μαγικό! Μόλις πήρα στα χέρια μου τα ποιήματα της Ερασμίας και άρχισα να τα διαβάζω, ένιωσα ότι πάλλονταν από μουσική. Ήταν και η στιγμή κατάλληλη. Εκείνο τον καιρό ήθελα να κάνω μια δουλειά που να συνδυάζει παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική και τα ποιήματα της Ερασμίας ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσα. Από κει και πέρα διάλεξα δύο στην αρχή και άλλα δύο στη συνέχεια και ξεκίνησε το μουσικό τους «ντύσιμό», μελοποίηση, ενορχήστρωση, πρόβες με τους μουσικούς, ηχογραφήσεις κ.ο.κ.
 Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Μια ζωή έπιανα τον εαυτό μου να χάνεται και να βρίσκει καταφύγια μέσα σε χωριάτικα σπίτια, σ’ αναμμένα τζάκια, σε κρεβατόγυρους υφασμένους από το μεράκι της γιαγιάς, στις παλιές βεγγέρες στα σοκάκια που μύριζαν ασβέστη, στις καντάδες του ερωτόκριτου κάτω από το μπαλκόνι της Αρετούσας. Αυτά σιγά- σιγά έγιναν στίχος βγαλμένος μέσα από την ψυχή μου. Άρεσαν στο Παναγιώτη Κελάνδρια. Αν και δεν είναι Κρητικός, τον ενέπνευσαν και μου πρότεινε να φτιάξουμε ένα με τίτλο «Αγγελοστάλσημο».

 Μαρία Παπαδάκη: Πως γνωριστήκατε και συνεργαστήκατε;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Γνωριστήκαμε μέσα από το facebook, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να φανούν πολύ ωφέλιμα κάποιες φορές. Πριν ένα χρόνο περίπου ήλθαμε σ’ επαφή με αφορμή το δικό μας τραγούδι Μαρία, το «Κι ήθελα μόνο ένα φιλί», που είχαμε στείλει στο διαγωνισμό του Music Heaven. Μετά από λίγο η Ερασμία, μου έστειλε τα δύο πρώτα της ποιήματα και αυτό ήταν. Η συνέχεια και η κατάληξη της γνωριμίας μας είναι γνωστή.
panagiotis 002  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Αν θυμάσαι καλά Μαρία, από σένα γνωριστήκαμε. Από τα τραγούδια που έχετε γράψει με τον Παναγιώτη. Του είπα πόσο μ’ αρέσανε και βρήκα το θάρρος να του στείλω τα δικά μου. Του έστειλα πρώτα το «Λαχτάρας ονειροπαρμέ» και του άρεσε. Μου είπε... «Μ’ αφήνεις να δοκιμάσω να βάλω στο ποίημά σου μουσική; Του είπα...  «τιμή μου» και σιγά- σιγά του έστειλα κι άλλα. Μαντιναδοτράγουδα παραδοσιακά, αλλά με πιο μοντέρνα σκέψη. Του εμπιστεύτηκα τον στίχο μου και τον τίμησε.

 Μαρία Παπαδάκη: Τι σημαίνει για σας η λέξη ... αγγελοστάλσημο; Πως λειτούργησε μέσα σας και κατέληξε τίτλος του δίσκου;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Η Ερασμία έχει μια απίστευτη ευκολία να χειρίζεται το λόγο με τέτοιο τρόπο, που να σε κάνει να μετατρέπεις το κείμενό της σε εικόνες τη στιγμή που το διαβάζεις. Εξ ίσου εύκολα δημιουργεί λέξεις πλούσιες σε νοήματα. Θεώρησα ότι ήταν ο καλύτερος τίτλος για το δίσκο, διότι περιγράφει αυτό ακριβώς που είναι η ποίηση της Ερασμίας: Λέξεις σταλμένες από αγγέλους, που σου ψιθυρίζουν μουσικές μυστικές, αέρινες, γεμάτες αγάπη και φως.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Όταν ο στίχος συναντά την κατάλληλη μουσική που του ταιριάζει, γίνεται ένας άγγελος σταλμένος από θεϊκό χέρι. Γίνεται έρωτας ταξιδιάρης σ’ ένα ταξίδι που μοιάζει με όνειρο. Γυρεύει τότε το ταίρι του για  να ντυθεί με το φόρεμα τσ’ αγάπης. Γίνεται μια ιερή στιγμή και τα λόγια στο χαρτί γράφονται εύκολα. Είναι ο άγγελος που στέλνει μηνύματα. Που βοηθά την πένα να γράψει και την μουσική να συνθέσει.

 Μαρία Παπαδάκη: Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε, πως νομίζετε πως δέχεται ο κόσμος τα καινούργια τραγούδια; Έχει όρεξη, χρήμα και χρόνο λέτε γι αυτά;
panagiotis 003  Παναγιώτης Κελάνδριας: Πιστεύω ότι κάποια όρεξη υπάρχει ακόμα, τουλάχιστον σε όσους προσπαθούν ν’ αντισταθούν στην πνευματική και ηθική ισοπέδωση που συντελείται στον τόπο μας. Από χρήμα και χρόνο όμως δεν πάμε καθόλου καλά με αποτέλεσμα να χάνεται κι η όρεξη. Όσο κι αν κάποιος αγαπάει τη μουσική και αναζητά νέα ακούσματα, όταν διοχετεύει όλη την ενέργειά του στο πώς θα επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, πού να βρει το χρόνο και την όρεξη ν’ αναζητήσει καινούργια πράγματα;
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Όντως, περνάμε μια δύσκολη εποχή. Ο κόσμος δεν έχει χρήμα, αλλά ευτυχώς έχει όρεξη να ακούσει νέα τραγούδια. Όμως, δεν υπάρχουν πλέον δισκοπωλεία για να προμηθευτεί τη μουσική που του αρέσει. Αλλά και να υπήρχαν, πιστεύω πως δεν θα είχε τη δυνατότητα κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Υπάρχει βέβαια η μουσική αναρτημένη διαδικτυακά σε ψηφιακή μορφή και όποιος θέλει και έχει όρεξη, μπορεί να προμηθευτεί αυτό που του αρέσει ν’ ακούει με ελάχιστα χρήματα.

 Μαρία Παπαδάκη: Για τα ραδιόφωνα που δεν υποστηρίζουν ότι καλό κυκλοφορεί στη δισκογραφία, αλλά μονάχα επιλεκτικά και βάσει λίστας, τι έχετε να πείτε;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Αυτή η κατάσταση υπάρχει χρόνια τώρα, πολύ πριν από την κρίση. Είναι λυπηρό διότι στερεί από νέους δημιουργούς τη δυνατότητα να προβάλουν τη δουλειά τους και από το κοινό τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ότι στην ελληνική μουσική υπάρχει συνέχεια και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Κάθε φορά που ένας μεγάλος του ελληνικού τραγουδιού φεύγει, αρχίζει το μοιρολόι και η κλάψα και οι μίζερες διαπιστώσεις του στυλ «άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό» ή «δεν έχουμε σήμερα τέτοιους καλλιτέχνες» και άλλα παρόμοια. Φυσικά, όταν αποκλείεις το καινούργιο και το πρωτοποριακό, πώς θα το ακούσει ο κόσμος και πώς θα καταλάβει ότι και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες και ότι ο καλλιτέχνης που φεύγει δεν αφήνει κενό, αλλά παρακαταθήκη για αξιοποίηση από εκείνους που ακολουθούν;
panagiotis 007  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Τι να πω γι’ αυτό. Δυστυχία! Δεν υπάρχει βήμα για τους νέους δημιουργούς παρά μονάχα στο διαδίκτυο πια. Κι’ αν ο κόσμος ψάξει, θα βρει πολύ καλά πράγματα και στη μουσική και σε άλλους τομείς. Όμως τα ραδιόφωνα επιμένουν να λειτουργούν βάσει λίστας κι’ έτσι ακούμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια και γίνεται πλύση εγκεφάλου στον κόσμο, ότι δηλαδή μόνο αυτά που τους πασσάρουν αυτοί υπάρχουν. Έτσι, καταλήγουμε να λέμε πως δεν βγαίνουν πια καλά πράγματα και πάμε πίσω στα παλιά. Δε λέω, πρέπει να τα ακούμε τα παλιά. Είναι η μουσική μας παράδοση! Πρέπει να κάνουμε όμως και βήματα μπροστά για να μην καταλήξουμε να ζήσουμε σ’ ένα άδειο από αξίες μέλλον.

 Μαρία Παπαδάκη: Η μελωδίες σου Παναγιώτη τρυφερές και αέρινες, δένουν απόλυτα νομίζω με τους σχεδόν παραδοσιακούς και εξ’ ίσου τρυφερούς στίχους της Ερασμίας και τούμπαλιν. Τι έχει να πει ο ένας για τη δουλειά του άλλου;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Θα έλεγα ότι η δουλειά της Ερασμίας είναι ένα δημιουργικό δέσιμο του χθες με το σήμερα. Έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση αλλά δεν την αναμασά ούτε την μιμείται. Είναι γεμάτη φως και αγάπη, γεμάτη ονειρικές εικόνες και σε κάνει, θέλεις δε θέλεις, να βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία και διάθεση να παλέψεις για κάτι καλύτερο. Για μένα αντιπροσωπεύει αυτό που είναι πραγματικά η Ελλάδα. Και, βέβαια, είναι γεμάτη μουσική που αν ανακαλύψεις τον πυρήνα της, κάπου εκεί κρυμμένο ανάμεσα στις λέξεις, η μελωδία ξεχύνεται αβίαστα.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Ο Παναγιώτης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το συγκρότημα «Μικρόκοσμοι». Καταξιωμένη η δουλειά τους και προσεγμένη. Οντως, οι μελωδίες του είναι τρυφερές και αέρινες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, του εμπιστεύτηκα και τον στίχο μου. Και η μουσική του Παναγιώτη, τον έντυσε όπως περίμενα. Ιδανικά! Άκουσα τα κομμάτια μου να χτίζονται σιγά- σιγά. Λάτρεψα την μουσική του γιατί την έζησα κομάτι- κομάτι πάνω στον στίχο μου.

 Μαρία Παπαδάκη: Γιατί μόνο τέσσερα τραγούδια;
panagiotis 001  Παναγιώτης Κελάνδριας: Για δύο ξεκινήσαμε, αλλά στην πορεία είπαμε να βγάλουμε τέσσερα. Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα το να βγει μια δουλειά που να μπορεί να είναι οικονομικά προσιτή στον κόσμο. Έτσι που πάνε τα πράγματα άλλοστε βλέπω ότι θα επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια εποχή ανάλογη μ’ εκείνη των μικρών δίσκων, εκείνων με ένα τραγούδι σε κάθε πλευρά, διότι το κόστος της παραγωγής ενός δίσκου με έντεκα ή δώδεκα τραγούδια είναι δυσβάστακτο για τον δημιουργό και τρομερά δύσκολο να καλυφτεί από τις πωλήσεις. Οι περισσότεροι θα βγάζουμε δύο τραγούδια τώρα, άλλα δύο σε πέντε μήνες και πάει λέγοντας μέχρι ν’ αλλάξει η κατάσταση.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Έγινε καλή δουλειά στα τέσσερα τραγούδια, προσεγμένη θα έλεγα με καλή μουσική και με έναν στίχο νομίζω που έχει να πει κάτι. Μια καλή αρχή για μένα και μια καλή συνέχεια για τον Παναγιώτη. Ένα φρέσκο άκουσμα και μια καλή ευκαιρία ν’ ακουστούν, αφού είναι μόνο τέσσερα και μπορούν οι φίλοι που θέλουν να τα ακούσουν να τα προμηθευτούν από το διαδίκτυο σε πολύ καλή τιμή που ταιριάζει στη δύσκολη εποχή μας.

 Μαρία Παπαδάκη: Ποιοι ερμηνεύουν τα τραγούδια σας και πώς τους επιλέξατε;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Αντιγόνη Κατσούρη, ο Παναγιώτης Δόβρης, η Βασιλική Παπακωνσταντίνου κι εγώ με συνοδεία τους Τάσο Τσαγκαράκη και Βασίλη Χαλικιά.
Η επιλογή έγινε με κριτήριο το ηχόχρωμα της φωνής που πιστεύαμε ότι ταιριάζει σε κάθε τραγούδι. Προσωπικά, για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς, ήθελα τέσσερις διαφορετικές φωνές εκ των οποίων δύο γυναικείες και δύο αντρικές. Ίσως γιατί θεώρησα ότι έτσι θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα η δουλειά.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Ανέφερε ο Παναγιώτης τα ονόματα. Επιλέξαμε μαζί τους ερμηνευτές κατόπιν πολλών συζητήσεων και βάσει τον στίχο και την μουσική και νομίζω ότι η επιλογή μας ήταν πολύ καλή. Το κάθε τραγούδι ανάλογα με την φωνή που του ταιριάζει.

 Μαρία Παπαδάκη: Ερασμία, απευθύνομαι σε σένα τώρα. Έχεις εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Λαχτάρας ονειροπαρμοί». Για πες μου λίγα λόγια γι’ αυτό. Τι περιέχει, πως το αποφάσισες κ.λ.π.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Έγραφα πολλά χρόνια μαντινάδες στιχάκια, αλλά τα πετούσα μέσα σε κάποιο συρτάρι και δεν τους έδινα σημασία. Έγραφα όταν ήμουν λυπημένη ή χαρούμενη, πάνω σε χαρτιά, στα εξώφυλλα των βιβλίων, σε χαρτοπετσέτες κι όπου αλλού φανταστείς. Κάποια μέρα σκέφτηκα να τα μαζέψω, να τα νοικοκυρέψω και να τα χωρέσω όλα σ’ ένα βιβλίο. Έρωτες, καημούς, όνειρα, αγάπες, λαχτάρας ονειροπαρμούς. Το βιβλίο περιέχει 47 ολοκληρωμένα μαντιναδοτράγουδα με κάποια πιο μοντέρνα σκέψη. Πολλά απ’ αυτά έχουν μελοποιηθεί από σπουδαίους συνθέτες και άλλα πρόκειται να μελοποιηθούν σύντομα. Είναι μια δουλειά βγαλμένη μέσα απο την ψυχή μου.

panagiotis 006 Μαρία Παπαδάκη: Παναγιώτη, τι κάνεις τώρα; Εμφανίζεσαι κάπου; Οι «Μικρόκοσμοι», το συγκρότημα που ήσουν θαρρώ ο ιδρυτής του, υπάρχει ακόμα;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Φέτος έχω φτιάξει ένα σχήμα με τον Παναγιώτη Δόβρη και το Μάρκο Κατσιγιάννη. Το ονομάσαμε «Αθιβολές», λέξη κρητική που σημαίνει σκέψεις, στοχασμοί. Έχουμε ξεκινήσει εμφανίσεις στην Κέρκυρα και σε άλλα μέρη και στις 29 Μαρτίου εμφανιστήκαμε στην Αθήνα, στο Ghost House. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τραγούδια δικά μου και του Παναγιώτη Δόβρη, καθώς και διασκευές γνωστών αγαπημένων τραγουδιών της λεγόμενης έντεχνης σκηνής. Ο ήχος μας είναι πιο ακουστικός και με έκδηλες παραδοσιακές αναφορές εφόσον χρησιμοποιούμε, εκτός από κιθάρες και σαξόφωνο, κρητική λύρα, φλογέρες, μπεντίρ και καχόν. Στις 6 Απριλίου παίζω με τον Παναγιώτη Δόβρη στην εκδήλωση του Μικρού Πολυτεχνείου, στο Γυάλινο Θέατρο και στις 26 Μαρτίου ήμουνα στην παρουσίαση του βιβλίου σου Μαρία, εφόσον μου έκανες την τιμή να παρουσιάσω ένα δικό μας τραγούδι. Οι «Μικρόκοσμοι» υπάρχουν ακόμα. Απλώς φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διάλλειμα, να δουλέψουμε ξανά τον ήχο μας και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από του χρόνου.

Μαρία Παπαδάκη: Που μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βρουν το «Αγγελοστάλσημο»;
  Παναγιώτης Κελάνδριας: Ο δίσκος κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά καταστήματα μόνο εφόσον ελάχιστο νόημα έχει πλέον να βγάζεις δίσκους σε υλική μορφή. Μπορούν όλοι όμως να τον αγοράσουν από τις παρακάτω διευθύνσεις:

http://cdbaby.com/cd/panagiotiskelandriaseras

ή

https://itunes.apple.com/us/album/angelsent-ep/id826779931.

 Μαρία Παπαδάκη: Μελλοντικά σας σχέδια;
 panagiotis 004 Παναγιώτης Κελάνδριας: Μια παροιμία λέει ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει. Προσωπικά θέλω να παίξω σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και να βγάλουμε το δίσκο μας Μαρία. Για τους φίλους του Μουσικοράματος να πούμε ότι έχουμε έτοιμη μια δουλειά με έντεκα ποιήματά σου και λέμε, εκτός απροόπτου, να την κυκλοφορήσουμε του χρόνου το Φλεβάρη.
  Ερασμία Πεδιαδιτάκη: Εχω γράψει αρκετά τραγούδια μετά την πρώτη ποιητική συλογή μου και ευελπιστώ κάποια στιγή να κρατήσω στα χέρια μου και την δεύτερη. Ελπίζω να μελοποιηθούν και αυτά τόσο γρήγορα όσο και τα πρώτα από καταξιωμένους συνθέτες όπως ο Παναγιώτης. Θα εξακολουθώ να γράφω γιατί είναι το μεράκι μου.

 Μαρία Παπαδάκη: Ευχαριστώ Ερασμία και Παναγιώτη. Καλοτάξιδη να είναι η δουλειά σας. Είθε η νότες και τα λόγια να σας πάνε μακριά σε τόπους ευλογημένους και σας και τους ακροατές σας.

Μαρία Παπαδάκη 4/2014

panagiotis 005

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ισπανοί μαθητές: «Ευχαριστούμε Ελλάδα..»

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

I am Greek and i wanna go home

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα