Τσαμπούνα - Γκάιντα

Τσαμπούνα - Γκάιντα

tsampouna-mousikorama-001Ο άσκαυλος έρχεται στην Ελλάδα από την Ασία τον 1ο με 2ο αιώνα μ.Χ. και τον συναντά με σε δύο τύπους:την τσαμπούνα (στα νησιά)και την γκάιντα (στη Μακεδονία και Θράκη).
Κατασκευαστής είναι ο ίδιος ο τσαμπουνιέρης  ή γκαϊντατζής, που χρησιμοποιεί για το ασκί  δέρμα κατσίκας ή εριφίου ειδικά κατεργασμένο και για το επιστόμιο καλάμι, ξύλο ή κόκαλο. Οι δύο τύποι διαφέρουν κυρίως στη συσκευή για την παραγωγή του ήχου

.• Στην τσαμπούνα, σε μια ξύλινη αυλακωτή βάση προσαρμόζονται με κερί δύο καλαμένιοι αυλοί τύπου κλαρινέτου (με μονό γλωσσίδι). Στον έναν ο μουσικός παίζει τη μελωδία και με τον άλλον κρατά το ίσο. Παίζεται μόνη της και μαζί με τουμπί ή αχλαδόσχημη λύρα.

• Στην γκάιντα οι δύο ξύλινοι αυλοί είναι ανεξάρτητοι. Ο ένας, για τη μελωδία, έχει 7 τρύπες (6+1), ενώ ο δεύτερος ( μπουρί  ή  μπάσο), μακρύς, σε τρία συνήθως κομμάτια «ταιριάζεται» με την τονική και είναι ο ισοκράτης. Παίζεται μόνη της και μαζί με το τουμπελέκι ή νταούλι ή νταχαρέ.

 

 

 

 

 

tsampouna-mousikorama-002tsampouna-mousikorama-003

 

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα