Νένα Βενετσάνου Συνέντευξη

venetsanou-mousikorama-001Είναι μία από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες, που έχει βγάλει αυτός εδώ ο τόπος. Πάντα σεμνή, επιβλητική και με μια σιγουριά άποψης, που πολύ πιθανό να διδάχθηκε από τον Χατζιδάκι και τον Μαμαγκάκη, τις εποχές που την πολιορκούσαν «αδυσώπητα» και οι δύο. Παρόλο, που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί «πολίτης του κόσμου» - μέχρι και τον μελοποιημένο «Θούριο του Ρήγα» έχει τραγουδήσει μπροστά στο Παλάτι του Μέττερνιχτ…. έτσι, για να πάρουν και τα όνειρα εκδίκηση, επιμένει πως, αν θέλει να διαφυλάξει κάποιος την «γονιδιακή μουσική απαρχή» του, πρέπει να ζει εντός και όχι εκτός Ελλάδος! Οι δύο τελευταίες Παρασκευές του  Νοεμβρίου αποκτούν ένα διαφορετικό χρώμα στο «Ρυθμό Stage» στην Ηλιούπολη, καθώς η Νένα Βενετσάνου ανεβαίνει στη σκηνή, μετά της μουσικής της ομάδας και μας δίνει διευκρινίσεις, γιατί επιμένει στο καλό ελληνικό τραγούδι. Ετοιμαστείτε!

Νένα Βενετσάνου συνέντευξη στη Μίνα Μαύρου για το "Μουσικόραμα"

   Μίνα Μαύρου: Σας συναντάμε για δύο Παρασκευές, (21 και 28 Νοεμβρίου) στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη. Στο δελτίο Τύπου μάς λέτε πως θα παρουσιάσετε την περιπέτεια των τραγουδιών σας με έναν ξεχωριστό τρόπο. Να ζητήσω κάποιες λεπτομέρειες;
Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Μίκης Θεοδωράκης, Καλλιόπη Βέτα, Αλέξανδρος ΧατζήςΝένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Μίκης Θεοδωράκης, Καλλιόπη Βέτα, Αλέξανδρος Χατζής Νένα Βενετσάνου: Θα είμαι εκεί με την μουσική μου ομάδα, όπου θα παρουσιάσω τραγούδια που αγαπώ και, μέσα από αυτήν την επιλογή, θα εξηγώ πώς και γιατί μένω και επιμένω στο ελληνικό τραγούδι…αλλά και γιατί γράφω τραγούδια …τι με εμπνέει  και όλο αυτό το συνοψίζω με τον στίχο της ποιήτριας,  Χαράς Χρηστάρα: «Η Ιστορία μας κυλά πολύστροφο τραγούδι..» Μέσα από το τραγούδι μας το πολύστροφο τελικά εμφανίζονται όλα όσα είμαστε και μας ενώνουν.

   Μίνα Μαύρου: Ο κόσμος που θα έρθει να σας απολαύσει θα πρέπει να είναι λίγο «μυημένος» στα ακούσματα των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Λιουίς Λιακ αλλά και Μισέλ Μονταναρό;
  Νένα Βενετσάνου: Όχι , προς Θεού , δεν προαπαιτώ τίποτε!  Όταν τραγουδώ, δεν μ’ ενδιαφέρει καν να με ξέρουν. Δεν τραγουδώ για τους φίλους μου ,ούτε για κανένα κλαμπ μεντιτερανέ, τραγουδώ από μεράκι  και σήμερα πια, που έχω μεγαλώσει , αυτό είναι ακόμα πιο διακριτό και συμπληρώνεται από βίωμα ,συναίσθημα,  επίγνωση και πολλά άλλα που δίνουν σιγουριά σε έναν καλλιτέχνη. Τραγουδώ γι’ αγνώστους, πάντα σε αυτούς τραγουδώ.

   Μίνα Μαύρου: Αν μπορούσα να δω από την κλειδαρότρυπα τη Νένα Βενετσάνου την ώρα της πρόβας, τι θα αντίκριζα;
  Νένα Βενετσάνου: Απλότητα και ηρεμία προς τα έξω , εσωτερική ένταση και συγκέντρωση μέσα μου.
Μια οικονομία δυνάμεων αλλά και ευχαρίστηση!

   Μίνα Μαύρου: Πείτε μας δύο λόγια για αυτές τις δύο εμφανίσεις.
venetsanou-mousikorama-003  Νένα Βενετσάνου: Είναι μια ανασυγκρότηση!  Θα ήθελα να τις έβλεπαν άνθρωποι που έχουν απογοητευθεί από τις κακές σκέψεις  που μας εκτοξεύονται σωρηδόν , όχι για να τους κάνω να ξεχάσουν , όσο για να τους κάνω να θυμηθούν. Οι εμφανίσεις μου αυτές  ομολογούν το πάθος μου για το τραγούδι  και όχι μόνο. Δεν χαϊδεύω το κοινό , δεν το κολακεύω , στηρίζομαι σ’ αυτό που έχω να πω ,στο καλλιτεχνικό μου υλικό , το οποίο φροντίζω να είναι αυθεντικό και αξιόπιστο. Θα έχω και καινούργια τραγούδια φυσικά .  

   Μίνα Μαύρου: Γενικότερα, οι εμφανίσεις σας είναι θα έλεγα μεμονωμένες και πολύ επιλεκτικές. Ο λόγος; Η Νένα Βενετσάνου, αν μη τι άλλο, θα είχε να διδάξει πολλά για τη νυχτερινή ψυχαγωγία, με όπλο της την αγάπη για το ελληνικό τραγούδι.
  Νένα Βενετσάνου: Να διδάξω; Όχι! Να μάθω; Ναι! Η νυχτερινή ψυχαγωγία που λέτε πάντα με τρόμαζε!
Εγώ τραγουδώ με προδιαγραφές κονσέρτου. Δεν κάνω εκπτώσεις και πάντα με τρομάζουν οι απαιτήσεις της νυχτερινής ζωής , που ομολογώ δεν τις θεωρώ καν απαιτήσεις , αλλά ψευδαισθήσεις. Η δυσκολία μου είναι πως εγώ θέλω να μιλήσω αληθινά αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί το ψέμα  και  τότε κάνω ότι ένας σχοινοβάτης κατά τον Ζαν Ζενέ: Βλέπω το κοινό σαν ένα τέρας που πρέπει να δαμάσω και γνωρίζω ότι θα κλείσει από φόβο τα μάτια του, όταν εγώ θα κάνω το σάλτο μορτάλε. Ξέρω πως το κοινό φοβάται και τρέμει την πτώση μου ,αλλά ξέρω πως θα είμαι μόνη μου σ’ αυτήν την πτώση. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή  πιάνομαι από τον εαυτό μου και ίσως από κάποιον που διαισθάνομαι πως δεν θέλει να πέσω.

   Μίνα Μαύρου: Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίες μορφές του ελληνικού αλλά και του διεθνούς πενταγράμμου. Πόσο εύκολο είναι ένας ερμηνευτής να δημιουργεί ή να καταφέρνει να διατηρεί το προσωπικό του ύφος, όταν από πίσω του βρίσκεται ένας Χατζιδάκις, ένας Θεοδωράκης και ένας Λεοντής;
  Νένα Βενετσάνου: Μακάρι να κατορθώσω  κάποια στιγμή να κάνω τους νεώτερους να αισθανθούν την πληρότητα που ένοιωσα ως καλλιτέχνης κοντά τους. Απ’  όλους όμως αυτούς τους «εραστές μου», δέος ένιωσα για τον Μαμαγκάκη. Ήταν ενορατικός. Τεράστιος μουσικός .

   Μίνα Μαύρου: Το βάρος των πρότερων συνεργασιών σας είναι απαγορευτικό για συνεργασίες μικρότερου βεληνεκούς;
Νένα Βενετσάνου  και το Trio SolvistaΝένα Βενετσάνου και το Trio Solvista  Νένα Βενετσάνου: Όχι βέβαια! Ένα από τα πεδία τριβής μου με τον Μαμαγκάκη ήταν το ότι έδειχνα προσοχή και σε άλλους συνθέτες  «χλεμονιάρηδες», όπως τους χαρακτήριζε.
Δεν ήταν όμως αποτρεπτικός, δεν θύμωνε. Ο Χατζιδάκις ,μόνο μια φορά μου σχολίασε «τις απιστίες μου», όταν ηχογραφούσαμε τις «Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς»  και εγώ παράλληλα ηχογραφούσα τα «13 Ισπανικά  Λαϊκά Τραγούδια» με τον Μαμαγκάκη για την ίδια εταιρεία, λέγοντάς μου: «Νένα, εγώ θέλω να σε παντρευτώ και εσύ με απατάς με τον Μαμαγκάκη». Μου άρεσε αυτή η διεκδίκηση ,η σιγουριά των απόψεων τους. Σου έλεγαν τη γνώμη τους ,χωρίς όμως  να σε απογοητεύουν. Ενώ η αμέσως επόμενη γενιά ήταν -και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι- υπεροπτική και κακομαθημένη γενιά…. όλα για την πάρτη τους! Περιττό να  πω πως και μεταξύ τους κανείς τους  δεν υπολογίζει κανέναν. Αυτό έχει χαλάσει τους δεσμούς που κανονικά έπρεπε να υπήρχαν στο καλλιτεχνικό μουσικό τοπίο. Γι’ αυτό έχουμε πατώσει.  

   Μίνα Μαύρου: Έχετε δώσει διαλέξεις για το ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό. Ποια είναι η αντίδραση των ξένων σε αυτά που ακούν; Τι σας λένε;
 venetsanou-mousikorama-005 Νένα Βενετσάνου: Το έντεχνο τραγούδι για τους περισσότερους είναι ένα ναρκοπέδιο και δεν έχουν άδικο, όμως με αυτό το είδος εγώ έχω ασχοληθεί πολύ, το ξέρω καλά και μπορώ να κάνω τον διάλογο και με το ελληνικό κοινό, αλλά και να εξηγήσω στους ξένους το τι και το πώς προέκυψε το είδος αυτό του τραγουδιού. Ανήκω στην τρίτη μεταπολεμική γενιά, επομένως έχω την απόσταση ασφαλείας που χρειάζεται για την  προσέγγιση,  με βοηθούν  οι σπουδές μου, αλλά κυρίως, ως καλλιτέχνης, διέκρινα νωρίς την σημασία αυτού του ρεπερτορίου, του διέθεσα χρόνο  από τον χρόνο μου και γεφύρωσα πάνω απ’ όλα τον καλλιτεχνικό εαυτό μου με αυτό. Η μεγάλη έκπληξη των  ακροατών είναι, όταν  αντιλαμβάνονται το πόσο αποπροσανατολισμένοι υπήρξαν.
Τότε ακριβώς  γίνεται κάτι μαγικό! Συνδέουν τα δικά τους κομμάτια , γιατί μην νομίζετε πως έχει καταστραφεί από την κατανάλωση το τραγούδι μόνο εδώ…παντού το τραγούδι υποφέρει από αυτήν την αρρώστια.

   Μίνα Μαύρου: Ας μιλήσω λίγο προσωπικά… Έχω δύο πολύ καλούς φίλους, Αυστριακούς, οι οποίοι, όταν κάναμε πριν από κάποια χρόνια συζήτηση περί ελληνικής μουσικής, μού ανέφεραν με ενθουσιασμό τη Νένα Βενετσάνου και το δίσκο «Εικόνες»! Έχει κάποια ευθύνη όλο αυτό για εσάς;
  Νένα Βενετσάνου: Δεν τους ξέρω τους φίλους σας… συνεπώς άλλοι έχουν  ευθύνη. Ίσως κάποιο παιδί σε κάποιο δισκάδικο, κάποιος παραγωγός σε κάποιο ραδιόφωνο ή  δημοσιογράφος, δεν ξέρω… Ίσως και  να με άκουσαν να  τραγουδώ  στην Αυστρία.  Με είχαν καλέσει αρκετές φορές και θυμάμαι με πολλή συγκίνηση, όταν τραγούδησα για την fran:cultures και παρουσίασα τα «Εξωτικά»  στο Θέατρο  Οντεόν με μαέστρο  τον Τάσο Στρίκο και μετά τραγούδησα στο στρατόπεδο του  Μάουτχαουζεν ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη.  Επισκέφτηκα το αυστριακό Κοινοβούλιο και  παλαιότερα είχα τραγουδήσει  μπροστά στο παλάτι του Μέτερνιχτ τον «Θούριο του Ρήγα»  σε μουσική Λεοντή…….για να πάρουν και τα όνειρα εκδίκηση …..

   Μίνα Μαύρου: Τι πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης με διεθνές αντίκρισμα, προκειμένου να διαφυλάξει τη γονιδιακή μουσική απαρχή του, ειδικά σήμερα;
venetsanou-mousikorama-007  Νένα Βενετσάνου: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!!! Θα έλεγα να επιστρέψει στην πηγή, όχι για να καταλάβει, αλλά για να νιώσει τα πράγματα και τους ανθρώπους  με τους οποίους  μοιράζεται την ίδια πολιτιστική κληρονομιά . Το να γίνει φορέας μιας κουλτούρας ή  εκπρόσωπός της  σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να το πετύχει ένας καλλιτέχνης στο εξωτερικό, αλλά αν θέλει να διαφυλάξει την «γονιδιακή μουσική απαρχή» που προείπατε  πρέπει να ζει εδώ! Αυτά που λένε πως «έξω» είσαι πιο δεν ξέρω τι …είναι αναλήθεια!  

   Μίνα Μαύρου: Εκτός από ερμηνεύτρια είστε και μία καθ’ όλα ολοκληρωμένη δημιουργός. Λέγεται ότι ο δημιουργός, λόγω εξασκημένης σκέψης και διαίσθησης, αποκτά το χάρισμα του Προφήτη! Να τολμήσω να ρωτήσω… Πώς νιώθετε ότι θα κυλήσει η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, που τόσο αγαπάτε και υπηρετείτε τόσα χρόνια;
  Νένα Βενετσάνου: Οι καλλιτέχνες θα βιώνουμε  ακόμα πιο πολύ τη μοναξιά  και κυρίως την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα σ’ ένα σύννεφο θλίψης.  Δεν ενδιαφέρει κανέναν  αν κάνουμε τέχνη , ούτε  τι λέμε και τι υπονοούμε, αλλά  το να μην ξεπεράσουμε  τα επιτρεπτά όρια , δηλαδή είμαστε πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη. Σίγουρα,  κάπου υπάρχει  ο  μονοσάνδαλος, ίσως και περισσότεροι…..

 Μίνα Μαύρου: Κ. Βενετσάνου, θερμά ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνέντευξη! Καλή επιτυχία  γι΄αυτές τις εμφανίσεις στο «Ρυθμό Stage» αλλά και για  ό, τι άλλο επιχειρήσετε να κάνετε…
   Νένα Βενετσάνου: Σας ευχαριστώ πολύ…

11/2014 Μίνα Μαύρου

Νένα Βενετσάνου: Ακούστε τραγούδια της στο YOUTUBE

venetsanou-rythmos

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ισπανοί μαθητές: «Ευχαριστούμε Ελλάδα..»

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

I am Greek and i wanna go home

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα