Αντώνης Μιτζέλος Συνέντευξη

mousikorama-mitzelos 001Ο Αντώνης Μιτζέλος γράφει για πρώτη φορά τη μουσική για την ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια «Κοινός παρονομαστής» και έχει πάρει ήδη πολλά βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού για τη μουσική του. Η ταινία έχει βραβευτεί με τα: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη - 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού για τον Αντώνη Αντωνίου, Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο και Κοινού – 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Καλύτερης Μουσικής για τον Αντώνη Μιτζέλο – 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου.  Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Αντωνίου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πυγμαλίων, Δαδακαρίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου....

Συνέντευξη του Αντώνη Μιτζέλου στη Μαρία Παπαδάκη για το "Μουσικόραμα"

mousikorama-mitzelos 002

Μαρία Παπαδάκη: «Κοινός παρονομαστής» τιτλοφορείται η ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, και έχει ήδη πάρει πολλά βραβεία και διακρίσεις διεθνώς. Έχεις γράψει τη μουσική της ταινίας Αντώνη. Για πες μου λίγα λόγια γι’ αυτό.
mousikorama-mitzelos 004 Αντώνης Μιτζέλος:
Η ταινία «Κοινός παρονομαστής» είναι η πρώτη ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια., ο οποίος έχει πάρα πολύ καλούς συνεργάτες . Είναι μια ταινία, που όπως είπες κι’ εσύ έχει ήδη διακριθεί στο εξωτερικό σε διάφορα φεστιβάλ που συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει.  Έχουμε ακόμα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλα πολλά. Έχει πάρει πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας και μουσικής στην Κύπρο στο «Γέφυρες» και πρώτο βραβείο μουσικής στο Λονδίνο, καθώς επίσης και βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για τον κύριο Αντωνίου. Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις έντεκα Δεκεμβρίου.

 Μαρία Παπαδάκη: Τι είδους ταινία είναι; Τι πραγματεύεται;
Αντώνης Μιτζέλος:
Είναι ταινία κοινωνικού περιεχομένου και μιλάει για τις σχέσεις των δύο φύλλων, των ανδρών και των γυναικών. Είναι σχεδόν διδακτική. Είναι μια ταινία λαϊκής ελληνικής βάσης. Είναι εξ’ ολοκλήρου γυρισμένη σ’ ένα καφενείο με τέσσερις άνδρες, οι οποίοι συνομιλούν και τα βρίσκουν ή δεν τα βρίσκουν. Υπάρχει βέβαια και η βασική πρωταγωνίστρια. Είναι πολύ λιτή ταινία σαν πρώτη επαφή, αλλά δεν παύει να είναι έχει βαθύτατα νοήματα, κι’ ενώ η βάση της δεν είναι αυτό που λέμε... κωμωδία να πάει ο κόσμος να γελάσει, όμως είναι πολύ ευχάριστη.

 Μαρία Παπαδάκη: Όπως μας είπες, πήρε βραβείο και σε πολλά μέρη του κόσμουγα η μουσική της που έγραψες εσύ.
  Αντώνης Μιτζέλος: Ναι, πήρε βραβείο και για τη μουσική, που μπορεί βέβαια να σταθεί και από μόνη της. Το cd που την περιέχει κυκλοφόρησε ήδη από μια νέα δισκογραφική εταιρία που λέγεται «14 music» με το label «Κιθαρωδία» που είναι το προσωπικό μου label, η δική μου δισκογραφική εταιρία δηλαδή, που κάνει την πρώτη μας κυκλοφορία μ’ αυτό. Όσο για το βραβείο που πήρα για μουσική μου, δεν μπορώ να σου πω και πολλά πράγματα. Η αλήθεια είναι πως δεν πήγα να το παραλάβω. Δεν προλάβαινα. Τώρα νομίζω ότι γίνονται στο ίδρυμα «Κακογιάννης» κάποιες απονομές για  ένα φεστιβάλ του εξωτερικού. Θα το κάνουν εκεί τιμής ένεκεν. Όμως και πάλι δεν μπορώ να πάω να παραλάβω κι’ από κει το πρώτο βραβείο που έχω πάρει για τη μουσική μου. Την ίδια μέρα που γίνεται αυτό, δηλαδή στις οχτώ Δεκεμβρίου, έχουμε την πρεμιέρα της ταινίας, οπότε θα πρέπει να είμαι εκεί.

 Μαρία Παπαδάκη: Έχεις ξαναγράψει μουσική για ταινία;
mousikorama-mitzelos 005  Αντώνης Μιτζέλος: Όχι. Είναι η πρώτη φορά.

 Μαρία Παπαδάκη: Πως είναι να γράφεις τη μουσική για μια ταινία;
  Αντώνης Μιτζέλος: Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και μετανιώνω που δεν τόχα κάνει στο παρελθόν αυτό, αλλά ήταν η ροή της δουλειάς  όλα αυτά τα χρόνια που δεν μου έδινε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Ήμουν τόσο παραγωγικός κι’ ήταν τόσο απαιτητικά όλα αυτά που έκανα που δεν μου έμεινε χρόνοας για να κάνω κάτι τέτοιο. Απ’ την άλλη μεριά, οι περισσότερες από τις ελληνικές ταινίες για τις οποίες μου είχε προταθεί να γράψω μουσική, δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Αυτή εδώ η ταινία μ’ έπεισε απ’ το σενάριο κι’ απ’ τον τρόπο της παραγωγής της γι’ αυτό και την έκανα. Τώρα, γράφω μουσική και για μια δεύτερη ταινία του εξωτερικού, που πιστεύω πως σε δύο με τρία χρόνια θα είναι στους κινηματογράφους.

 Μαρία Παπαδάκη:  Για την καινούργια ταινία που γράφεις τη μουσική να υποθέσω πως αφορμή ήταν η πρώτη;
  Αντώνης Μιτζέλος: Ναι! Όλο αυτό ξεκίνησε από τα βραβεία που πήρε η πρώτη στο Λονδίνο.

 Μαρία Παπαδάκη:  Το γράψιμο της μουσικής για μια ταινία έχει να κάνει με τους ηθοποιούς που παίζουν ή με τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν;
  Αντώνης Μιτζέλος: Και βέβαια. Γράφεις μουσική όχι για να λειτουργήσει μόνη της αυτή τη δεδομένη στιγμή, αλλά μετά από τις οδηγίες του σκηνοθέτη, ο οποίος ή σου δίνει μια γενικότερη κατεύθυνση και σ’ αφήνει μετά ελεύθερο να πράξεις ή σου λέει σκηνή- σκηνή θέλω αυτό ή δεν θέλω το άλλο. Αυτοί είναι οι δυο βασικοί τρόποι εργασίας. Εγώ πιάνομαι πάντα από τις κεντρικές ιδέες είτε έχω να κάνω με ένα θεατρικό έργο ή με ένα κινηματογραφικό όπως αυτό εδώ. Έτσι λοιπόν γράφω τα βασικά θέματα που απορρέουν από τις κεντρικές ιδέες. Και συγκεκριμένα εδώ γράφω για τη διαφορά των δυο φύλλων, για τα νέα «θέλω» των γυναικών και τα παλαιά «όχι» των ανδρών που δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν ποτέ, όπως είναι στην προκειμένη ταινία. Από κει και πέρα, αρχίζω και σκιαγραφώ σκηνή τη σκηνή. Και ο ηθοποιός κάνει ότι του πει ο σκηνοθέτης. Είναι σαν τον τραγουδιστή που κάνει ότι του πει ο συνθέτης.

 Μαρία Παπαδάκη: Υπάρχει συγγένεια στο γράψιμο της μουσικής ενός τραγουδιού με το γράψιμο της μουσικής για μια ταινία;
mousikorama-mitzelos 007  Αντώνης Μιτζέλος: Όχι, δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά όμως στους τίτλους χωράει κι’ ένα τραγούδι και το κάναμε. Είναι σε στίχους του Σωτήρη Τσαφούλια, του σκηνοθέτη της ταινίας και το ερμηνεύει η Μελίνα Ασλανίδου. Τιτλοφορείται «Ο χρόνος νικά» κι’ έχει ήδη κυκλοφορήσει απ’ την εταιρία μας. Πουλάει αρκετά και παίζεται πολύ στα ραδιόφωνα. Έχει αγαπηθεί απ’ τον κόσμο. Στις συναυλίες της Μελίνας, ο κόσμος το τραγουδάει ήδη κι’ ας έχει κυκλοφορήσει μόνο λίγο καιρό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό. Η Μελίνα αγάπησε το τραγούδι από την πρώτη στιγμή που το άκουσε και το ερμήνευσε εξαιρετικά. Την καθοδήγησα στο στούντιο και νομίζω πως της πήρα μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της. Το παίζει δε ήδη περίπου ένα χρόνο στις συναυλίες της, τόχει κυκλοφορήσει, τόχει κάνει γνωστό και νάναι καλά που γίνεται κοινωνός του. Γιατί αυτός είναι ο λόγος τελικά που γράφονται τα τραγούδια. Να φτάνουν στον κόσμο και να τραγουδιώνται. Αλλά αυτό για να επιτευχθεί θέλει τον κατάλληλο τρόπο και τις κατάλληλες συνθήκες.

 Μαρία Παπαδάκη: Ο στίχος του τραγουδιού και η μελωδία έχει φυσικά σχέση με το σενάριο της ταινίας.
Αντώνης Μιτζέλος: Ναι! Περιγράφει τα «θέλω» της νέας γυναίκας και ο στίχος και η μουσική.

 Μαρία Παπαδάκη: Η ταινία έχει πολιτική χροιά;
mousikorama-mitzelos 008  Αντώνης Μιτζέλος: Όχι! Καμία πολιτική χροιά. Έχει να κάνει μόνο με τις σχέσεις των δυο φύλλων και με τη βαθύτερη έννοια, ότι δηλαδή πάρα πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι άλλο βλέπουμε, άλλο καταλαβαίνουμε και άλλη τελικά είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει αυτή πλάνη που μας χαρίζουν τα αισθητήρια.

 Μαρία Παπαδάκη: Κάνατε ένα video clip για το τραγούδι των τίτλων. Για πες γι’ αυτή σου την εμπειρία...
  Αντώνης Μιτζέλος: Ναι κάναμε και νομίζω πως θα παιχτεί από τα κανάλια MAD, M.T.V, ANTENA μέσα στη βδομάδα. Το βίντεο που φτιάξαμε είναι σαν μια μικρή προέκταση της ταινίας. Δεν είναι ακριβώς με τη λογική της γρήγορης ροής των εικόνων με την άμεση εναλλαγή τους, αλλά έχει να κάνει με πολλές σκηνές από την ταινία. Εγώ, η Μελίνα η Ασλανίδου και ο στιχουργός-σκηνοθέτης της ταινίας είμαστε μέσα σ’ ένα στούντιο ηχογραφήσεων και τα γυρίσματα γίνονται την ώρα που δουλεύουμε το τραγούδι. Το βίντεο το έχω δει και μ’ αρέσει. Έχει αργή ροή αλλά είναι ένα βίντεο μιας άλλης αισθητικής. Έχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας γιατί έχει γίνει με κινηματογραφικό συνεργείο.

 Μαρία Παπαδάκη: Το τραγούδι νομίζω πως το παίξατε μαζί με τη Μελίνα και σε συναυλίες ..
  Αντώνης Μιτζέλος: Βεβαίως! Τόχουμε παίξει στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά πριν ένα χρόνο περίπου, το περασμένο καλοκαίρι.

 Μαρία Παπαδάκη: Τι κάνεις τώρα και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
mousikorama-mitzelos 009  Αντώνης Μιτζέλος: Πριν δυο μέρες κυκλοφόρησε το soundtrack της ταινίας και φροντίζουμε μαζί με την ταινία να κυκλοφορήσει κι’ αυτό σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και στην Αμερική και φυσικά να βοηθήσει πάρα πολύ να προβληθεί και η ταινία εκεί. Κάνω και αρκετά live. Συνεργάζομαι με την Έρρικα Πατρικίου μια νέα, λυρική τραγουδίστρια από το Βόλο και προετοιμάζουμε τις επόμενες εμφανίσεις μας. Είναι αρκετές ως το τέλος του χρόνου. Θα παίξουμε στη Λευκωσία, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στο Βόλο. Από το νέο έτος θα λήξει η συνεργασία μου με την Έρρικα και ετοιμάζω τον δεύτερο κύκλο συναυλιών με ένα νέο σχήμα που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο. Ετοιμάζω τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο που θα τραγουδάω. Εδώ και πολλά χρόνια τραγουδάω στις παραστάσεις μου και λέω να.. μου κάνω και μένα ένα δίσκο, να με βοηθήσω λιγάκι. Πρέπει να το κάνω αυτό. Το οφείλω στον κόσμο που έρχεται στις παραστάσεις μου. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε κάποια τραγούδια. Ο επόμενος στόχος μου λοιπόν είναι αυτός. Επίσης έπεται και ένας δίσκος με τον Βασίλη Λέκκα.

 Μαρία Παπαδάκη: Ευχαριστώ πολύ Αντώνη. Καλή επιτυχία για την ταινία και για όσα ωραία ετοιμάζεις μελλοντικά...

Μαρία Παπαδάκη 11/2014

Αντώνης Μιτζέλος: Επίσημη ιστοσελίδα του

Ακούστε το Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑ στο YOYTUBE

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ισπανοί μαθητές: «Ευχαριστούμε Ελλάδα..»

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

I am Greek and i wanna go home

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα